iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Razowiec na ziemniakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Razowiec przez dodatek ziemniaków bardzo długo zachowuje świeżość, ale zaraz po upieczeniu smakuje najlepiej.

Razowiec na ziemniakach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowiec na ziemniakach

 

Sposób przygotowania:

Razowiec na ziemniakach
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, następnie dokładnie odcisnąć z soku. Kefir zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aby nabrał temperatury otoczenia i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich jajka, odciśnięte ziemniaki oraz mąkę wymieszaną z przyprawami na koniec dołożyć smalczyk. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać je jeszcze kilka minut ja robiłam to robotem, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie z ciasta uformować okrągły bochenek, ułożyć go w formie po wierzchu posmarować zimną wodą i odstawić jeszcze raz na 40 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200st i piec 60 minut po upieczeniu wystudzić na kratce.
Razowiec na ziemniakach
Do kefiru z drożdżami dodać starte i odciśnięte ziemniaki.
Razowiec na ziemniakach
Z wyrośnietego ciasta uformować bochenek.
Razowiec na ziemniakach
Razowiec przed podaniem wystudzić na kratce.