Sposób przygotowania:
Owocowy drożdżowiec
CIASTO: Połowę mleka podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dodajemy do niego tyle mąki by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od dłoni. Gotowe ponownie odstawiamy, by podwoiło swoja objętość. Gotowe ciasto wałkujemy na średnicę 32 cm. Przekładamy na spód od tortownicy o tej samej grubości. Formujemy wyższe brzegi i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem Na cieście układamy pokrojone owoce. Całość posypujemy kruszonkę. Drożdżowiec pieczemy około 30 -35 minut w 180°C. OWOCE: Owoce kroimy na mniejsze części. Układamy na przygotowanym cieście drożdżowym. KRUSZONKA: Składniki umieszczamy w misce. W dłoniach wykonujemy kruszonkę. Gotową posypujemy owoce.