jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zaplatany drożdżowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Drożdżowiec z serem to jeden z popularniejszych sposobów na jego wykonanie. Polecam jednak ciasto dodatkowo ożywić owocami. Dodatek brzoskwiń nie tylko ożywia smak, ale i wygląd wypieku.

Zaplatany drożdżowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zaplatany drożdżowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Zaplatany drożdżowiec
CIASTO: Margarynę topimy. Studzimy. Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajka oraz żółtko. Ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Gdy ciasto rośnie nie odpoczywamy, ale przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę:) Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy go na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x 40 cm. Wzdłuż środka rozwałkowane ciasta wykładamy przygotowaną masę serową. Na ser wykładamy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Boki ciasta (nie posmarowane nadzieniem) nacinamy co około 1,5 cm tworząc tym samym paski. Po nacięciu boków zaczynamy zaplatać nasz drożdżowiec. Zaczynamy od zawinięcia końców ciasta. Następnie zawijamy na sienie kolejne paski ciasta. Gotowy warkocz delikatnie przekładamy na wyłożona papierem blaszkę. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C. SER: Ser najprościej przygotować w malakserze. W tym celu ser, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do malaksera. Miksujemy. Następnie słodzimy do smaku. Ponownie miksujemy całość. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowy ser wykładamy na środek rozwałkowanego ciasta drożdżowego. BRZOSKWINIE: Brzoskwinie odsączamy z soku. Kroimy wzdłuż na mniejsze części (każdą połówkę na 3-4 części). Pokrojone owoce wykładamy na ser. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozkruszamy je w dłoniach.
Zaplatany drożdżowiec
Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Zaplatany drożdżowiec
Gotowe ciasto wyjmujemy na stolnicę, wałkujemy, wykładamy na środek ser oraz brzoskwinie
Zaplatany drożdżowiec
Boki ciasta nacinamy pod skosem w równych odstępach.
Zaplatany drożdżowiec
Zaplatamy boki formując pleciony drożdżowiec.