Sposób przygotowania:
Jabłkowo – imbirowy drożdżowiecETAP 1:
1. Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
ETAP 2:
2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
3. Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja
o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
ETAP 5:
5. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić