EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec

Składniki:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec

 

  • Ciasto drożdżowe

 

 

  • Masa serowa

 

 

  • Wierzch

 

  • 4 jabłka
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • masło do wysmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec

ETAP 1:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec
ciasto zagnieść na jednolite ciasto drożdżowe

1. Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

ETAP 2:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec
rozgnieciony ser i dodane żółtka dokładnie wymieszać

2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec
jabłka obrać i pokroić w talarki i wymieszać

3. Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec
ciasto drożdżowe rozwałkować a następnie posmarować serem i zwinąć

4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja
o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
i posypać na wierzchu cukrem pudrem.

ETAP 5:

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec
ciasto drożdżowe wstawić do piekranika

5. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić