edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Remanent przed urlopem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gulasz, którego skład zależy wyłącznie od zawartości lodówki i fantazji kucharza

Remanent przed urlopem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Remanent przed urlopem

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cebula
  • mała cukinia
  • kawałek kalarepki
  • 1-2 marchewki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek lub tymianek
  • kostka bulionowa (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Remanent przed urlopem
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w zgrabną kosteczkę. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w miarę jednakowe kawałki.
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć, pod koniec dodać cebulkę, a po chwili rozdrobniony czosnek.
Chwilkę smażyć, następnie podlać wrzątkiem, dorzucić kostkę bulionową, przykryć i dusić, aż mięso będzie prawie miękkie.
Dodać pokrojone warzywa, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i tymiankiem. W razie potrzeby uzupełniać odparowujący sos.
Kiedy warzywa zmiękną, zagęścić sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Remanent przed urlopem
Pokrojone w mniej więcej równej wielkości warzywa czekają na swoją kolej.
Remanent przed urlopem
Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju.