Sposób przygotowania:
Rewelacyjne kotleciki z fasoli
Przygotować składniki na kotleciki. Fasolę opłukać, namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin. Następnie ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić. Ostudzić fasolę. Dokładnie odcedzić i zmielić w maszynce o drobnych oczkach, czynność można powtórzyć. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając, cebulę lekko zeszklić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser żółty i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli, można dodać szczyptę bazylii i oregano. Z przygotowanej masy owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni na wolnym ogniu. Ja serwuję z kaszą kus kus.