Sposób przygotowania:
Rigatoni z tuńczykowym sosem
Utrzeć ma tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchew. Cebulę drobno usiekać. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć mieszając aż zmiękną . Podlać bulionem i dusić mieszając . Sos powinien się rozgotować i zredukować o połowę .Wrzucić odsączony groszek, tuńczyka rozdrobnionego razem z olejem w którym był, dolać śmietanki, dołożyć koncentrat i wymieszać. Zagotować .Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, czosnkiem i bazylią .
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente * . Odcedzić. Dołożyć makaron na patelnię i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wchłonął część sosu.
Podawać polany sosem i posypany pokrojoną natką pietruszki .
* makaron powinien być al'dente - u mnie różnie to bywa - czasem muszę ustąpić bo Mama woli taki po polsku czyli miękki i nie daje sie przekonać do tego, że makaron powinien być lekko twardawy. Tak więc raz jest tak , raz tak. Miłośnikom makaronów polecam jednak by gotowali makaron prawidłowo.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente * . Odcedzić. Dołożyć makaron na patelnię i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wchłonął część sosu.
Podawać polany sosem i posypany pokrojoną natką pietruszki .
* makaron powinien być al'dente - u mnie różnie to bywa - czasem muszę ustąpić bo Mama woli taki po polsku czyli miękki i nie daje sie przekonać do tego, że makaron powinien być lekko twardawy. Tak więc raz jest tak , raz tak. Miłośnikom makaronów polecam jednak by gotowali makaron prawidłowo.