Sposób przygotowania:
Risotto Eli z wątróbką i paprykąprzygotowanie składników

Ogórek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką.
przygotowanie składników cd

Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd

Wątróbkę opłukać, odsączyć i obrać z błonek i tłuszczu.
przygotowanie składników cd

Przygotować ryż do risotto.
przygotowanie wątróbki

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie i obsmażyć wątróbkę z obu stron.
przygotowanie wątróbki cd

Do wątróbki dodać cebulę, czosnek i smażyć dalej aż cebula się lekko zrumieni. Wątróbkę wyjąć na miskę.
przygotowanie risotto

Na tłuszcz z cebulką i czosnkiem wsypać ryż, przyprawę do mięs i pieprz. Ryż smażyć aż się zeszkli.
przygotowanie risotto cd

Do ryżu dolewać bulion i gotować aż wsiąknie. Co jakiś czas dolewać bulion i gotować aż ryż będzie prawie miękki.
przygotowanie risotto cd

Do ryżu dodać paprykę, ogórka, dolać wody i gotować aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.
przygotowanie risotto cd

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Do risotto dodać wątróbkę, ser, masło i jeszcze chwilę razem dusić. Smacznego!
gusia1000