eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Risotto Eli z wątróbką i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam risotto z wątróbką drobiową, czerwoną papryką i zielonym ogórkiem. Do risotto dodałam ser pecorino romano.

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Składniki:

Risotto Eli z wątróbką i papryką

ryż

  • 500 g ryżu do risotto pingo doce

podroby

  • 450 g wątróbki drobiowej

warzywa

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Risotto Eli z wątróbką i papryką

przygotowanie składników

Risotto Eli z wątróbką i papryką
Opłukany i osuszony, nie obrany ogórek pokroić w kostkę.

Ogórek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką.

przygotowanie składników cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką
Połukaną i osuszoną paprykę pokroić w słupki.

Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką
Obrane cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką
Opłukaną i odsączoną wątróbkę obrać z tłuszczu i błonek.

Wątróbkę opłukać, odsączyć i obrać z błonek i tłuszczu.

przygotowanie składników cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Przygotować ryż do risotto.

przygotowanie wątróbki

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie i obsmażyć wątróbkę z obu stron.

przygotowanie wątróbki cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Do wątróbki dodać cebulę, czosnek i smażyć dalej aż cebula się lekko zrumieni. Wątróbkę wyjąć na miskę.

przygotowanie risotto

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Na tłuszcz z cebulką i czosnkiem wsypać ryż, przyprawę do mięs i pieprz. Ryż smażyć aż się zeszkli.

przygotowanie risotto cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Do ryżu dolewać bulion i gotować aż wsiąknie. Co jakiś czas dolewać bulion i gotować aż ryż będzie prawie miękki.

przygotowanie risotto cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Do ryżu dodać paprykę, ogórka, dolać wody i gotować aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.

przygotowanie risotto cd

Risotto Eli z wątróbką i papryką

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Do risotto dodać wątróbkę, ser, masło i jeszcze chwilę razem dusić. Smacznego!