Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Risotto grzybowe z kabanoskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne risotto grzybowe z kabanoskami. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Risotto grzybowe z kabanoskami

Składniki:

Risotto grzybowe z kabanoskami

 

  • 15 dag ryżu
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • 25 dag grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto grzybowe z kabanoskami
Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż 3-4 minuty. Wlej wino. Chwilę podduś, aż wino odparuje. Stopniowo dolewaj do ryżu bulion. Cały czas mieszaj i gotuj do momentu, ż ryż będzie miękki. Grzyby obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Grzyby z cebulą smaż 10 minut na maśle. Dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do ryżu dodaj podsmażone grzyby z kabanosami. Dokładnie wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.