Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Risotto milanese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne risotto z szafranem i parmezanem , którego smak potęguje czerwone wino serwowane do jedzenia

Risotto milanese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto milanese

 

  • Dla 2 osób:
  • 200g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 opakowania szafranu (np. Cotany`)
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu
  • 1/2 szkl. białego wina wytrawnego
  • 1/2 szkl. startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Risotto milanese
Szafran namaczamy w wodzie. Na połowie masła szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę - uważamy by nie zmieniła koloru. Dodajemy opłukany ryż. Prażymy przez kilka minut , aż stanie się przezroczysty. Dolewamy wino i namoczony szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dolewamy połowę bulionu i gotujemy cały czas na małym ogniu często mieszając. Stopniowo dolewamy pozostałą część bulionu i nadal gotujemy , aż ryż stanie się miękki i kleisty lecz nie papkowaty !! Gdy ryż jest już miękki i kleisty , zdejmujemy go z ognia dodajemy pozostałą część masła i parmezan. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podajemy z czerwonym winem. Smacznego !!!
Risotto milanese
drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na masełku
Risotto milanese
dodajemy opłukany ryż i prażymy go przez kilka minut
Risotto milanese
dolewamy białe wino i szafran mieszamy
Risotto milanese
do tak przygotowanego ryżu dodajemy pozostałą część masła i starty parmezan