Sposób przygotowania:
Risotto na pomidorach z kurczakiem Elfi
Mięso z kurczaka kroję w kostkę i zaczynam podsmażać na patelni. W tym samym czasie w osobnym garnku gotuję ryż ale nie do zupełnej miękkości ponieważ będę go potem jeszcze podduszać na patelni a nie chcę żeby się rozgotował. Cebulę obieram i kroję w pół talarki i dorzucam do mięsa. Razem podsmażam. Gdy mięso już jest zarumienione dodaję pomidory w puszce oraz wyciśnięty czosnek i mieszam. Gdy wszystko zaczyna ładnie bulgotać dolewam maślankę i ewentualnie kilka łyżek wody przegotowanej aby sos nie był zbyt gęsty. Gdy ryż zaczyna być miękki wyjmuję go z wody, rozcinam woreczki i wsypuję na patelnie z mięsem i sosem. Wszystko razem delikatnie mieszam i doprawia solą, pieprzem, bazylią i odrobiną chili. Gotuję, aż ryż będzie już miękki i gotowy.
darmiona