Sposób przygotowania:
Risotto z pieczarkamiETAP 1:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 2:
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać suchy ryż.
ETAP 3:
Mieszając smażyć, aż ryż zacznie się robić szklisty, wlać wino i smażyć do jego odparowania.
ETAP 4:
Następnie, cały czas mieszając, dolewać po około pół szklanki gorącego bulionu. Przy czym każdą następną porcję wlewać po wchłonięciu przez ryż poprzedniej.
ETAP 5:
Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki, doprawić go do smaku przyprawami i ziołami.
ETAP 6:
Dołożyć pieczarki i wymieszać. Jeśli chcemy dodać parmezan i masło, dla otrzymania bardziej kremowej konsystencji i zwiększenia kaloryczności, jest to właśnie odpowiednia chwila.
Ja posypałam risotto posiekanym żółtym serem dopiero na talerzu.