Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Risotto po florencku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne danie z kuchni włoskiej

Risotto po florencku

Składniki:

Risotto po florencku

 

  • 50 dag ugotowanego na sypko ryżu
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 10 dag cienkich cielęcych parówek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto po florencku
Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mielone mięso, pokrojone w plasterki parówki oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć ok 10 min. Dodać ryż oraz parmezan. Dokładnie wymieszać. Podprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz.