ania666

ania666

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Risotto podstawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kremowe risotto - podstawowe

Risotto podstawowe

Składniki:

Risotto podstawowe

 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 gram ryżu arborio
  • 2 dymki
  • 6 pieczarek
  • 1łyżka masła
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto podstawowe
Dymki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy cebulki z pieczarkami, dusimy na małym ogniu. następnie dodajemy ryż i podlewamy winem. Czekamy aż ryż wchłonie wino i podlewamy wywarem. Gotujemy ok 30 minut podlewając co jakiś czas wywarem i mieszając. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i podajemy ciepłe.