dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Risotto warzywne + krewetki królewskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Królewskie danie na kolacje we dwoje;-)

Risotto warzywne + krewetki królewskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto warzywne + krewetki królewskie

 

  • 20 dag ryżu Arborio
  • 20 dag warzyw (dowolne, mogą być mrożone)
  • Przyprawy (ulubione, np.: oregano, tymianek, bazylia)
  • 1cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ¾ szklanki wina białego wytrawnego
  • ok ½ litra bulionu
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • krewetki królewskie (po 5-6 na głowę)
  • panierka: mąka, jajko, bułka tarta

Sposób przygotowania:

Risotto warzywne + krewetki królewskie
W rondlu rozpuszczam po 1 łyżce masła i oliwy, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i smażę do zeszklenia. Dorzucam ryż (1,5 szklanki) i chwilę smażę mieszając. Następnie stopniowo dolewam płyny - w pierwszej kolejności wino - za każdym razem czekając aż ryż wchłonie ¾ szklanki bulionu. Czynność powtarzam, do momentu gdy ryż jest już prawie miękki. Przed ostatnią porcją płynu dodaję (podduszone z przyprawami na łyżce oliwy) warzywa i łyżkę masła, mieszam. Na koniec dodaję świeżo starty parmezan (1/3 szklanki) i mieszam. Na talerzu posypuję jeszcze odrobiną parmezanu.
Krewetki posypuję odrobiną czosnku suszonego i/lub chili, panieruję w pierwszej kolejności w mące, następnie w jajku (rozbełtanym z odrobiną soli) i bułce. Smażę na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony (na ciemno złoty kolor).
Risotto warzywne + krewetki królewskie
Ryż podsmażam z cebulką a później stopniowo dolewam płyn.
Risotto warzywne + krewetki królewskie
Na drugiej patelni posmażam warzywa z przyprawami.
Risotto warzywne + krewetki królewskie
Na koniec mieszam zawartośc obu patelni.