Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienny obiad w pięknych słonecznych kolorach, który praktycznie robi się sam. Wystarczy przyprawić, pokroić, włożyć do piekarnika i gotowe :) Danie jest pyszne, zdrowe i sycące.

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami

Składniki:

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami

Mięso:

  • 4 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżka naturalnej lub domowej przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Warzywa:

Sposób przygotowania:

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami

Przygotowanie mięsa:

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami

Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Kurkumę, przyprawę uniwersalną, czosnek i pieprz dokładnie wymieszać.

Mieszankę wysypać na pałki z kurczaka i dokładnie je natrzeć, nie omijając miejsc pod skórką.

Przygotowanie warzyw:

Podudzia pieczone z dynią i ziemniakami
Obrane, przyprawione i pokrojone w kostkę dynia i ziemniaki

Dynię i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Wsypać rozmaryn, sól oraz kurkumę. Wlać olej.

Warzywa dokładnie wymieszać z olejem i przyprawami.

Kończenie dania:

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć pałki, następnie wysypać między nie dynię oraz ziemniaczki.

Na wierzchu pałek ułożyć po łyżeczce masła. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-70 minut.

Smacznego!