Sposób przygotowania:
Risotto z kiełbasą.
Cebule obrac z lupinek i posiekac drobno, a nastepnie zeszklic na niewielkiej ilosci oliwy lub oleju.Papryki oczyscic umyc i pokroic w kostkwe.Kielbasy i kabanosa rowniez pokroic w kostke.Pomidorki przekroic na pol lub na cwiartki jak kto woli.Cebulke dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Do podsmazonej cebulki dodac pol lyzeczki miodu chwilke podsmazyc nastepnie dodac papryki i pomidorki koktajlowe dusic okolo 10 min.W miedzyczasie w mniejszym garnuszki zagotowac 1½ szklanki wody z kostka rosolowa ,kiedy woda zacznie wrec wsypac ryz,doprowadzic do wrzenia przykrecic gaz na najmniejszy ogien i na wolniutkim ogniu gotowac do odparowania wody.Do cebulki i papryki dodac koncentrat pomodorowy.Na osobnej patelni podsmazyc na rumiano biala kielbase porojona w kostke i reszte kielabasy wedzonej i kabanosa.Kiedy kielbasy sie zrumienia dodac je do cebuli i papryki wymieszac ewentualnie podlac odrobina wody i chwlke poddusic .Doprawic do smaku paprykami w proszku,sola,pieprzem.Kiedy ryz jest juz ugotowany przelozyc go do naczynia w ktorym dusza sie warzywa z kielbasami, dokladnie wymieszac.Ewentualnie doprawic sola i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochote, swietnie smakuje ze swieza bazylia.Na smaym koncu dodoac dymke ze szczypiorkiem.
Smacznego.
Smacznego.