SUPERPRZEPIS

Risotto ze szparagami i maślaną krewetką

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Risotto ze szparagami i maślaną krewetką Więcej zdjęć (4)

Prosta przystawka ze szparagów i krewetek smażonych na maśle bez dodatku wina.

Składniki:

Risotto ze szparagami i maślaną krewetką

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i maślaną krewetką
Na 2 łyżkach masła zeszklić drobno posiekaną cebulkę, wrzucić czosnek i lekko poddusić(uważać, by cebulka nie ściemniała). Wrzucić ryż i smażyć aż zacznie robić się przezroczysty, Wrzucić zioła i wlać 250 ml wywaru i dusić na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, dolewać po chochli płynu i czekać, aż zostanie on wchłonięty. Na koniec gotowania, kiedy ryż jest już prawie gotowy wrzucić pokrojone w cienkie plasterki szparagi(bez główek) i dusić, aż ryż będzie gotowy, a szparagi ugotowane, ale wciąż chrupiące. Wrzucić 1 łyżkę masła(zimnego) i tarty ser, dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, wymieszać i zostawić 5 minut pod przykryciem. W tym czasie na pozostałym maśle podsmażyć krewetki i główki szparagów. Wykładać risotto na talerz i dekorować krewetkami i główkami szparagów. Można posypać dodatkowo serem.
Risotto ze szparagami i maślaną krewetką
Wywar robię zawsze z warzyw, które mam pod ręką, zawsze lepsze to niż dodawać kostki lub czystą wodę do risotto.
Risotto ze szparagami i maślaną krewetką
Gdy podsmażymy cebulkę z czosnkiem dodajemy surowy ryż i smażymy, aż się zeszkli.
Risotto ze szparagami i maślaną krewetką
Główki szparagów odcinamy, a od trzonków odłamujemy zdrewniałe części i kroimy trzonki w cienkie plastry.