zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Risotto z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczne risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Składniki:

Risotto z kurkami

 

  • 3 kostki rosolowe
  • 100ml oliwy
  • 1kg kurek
  • 4 szalotki
  • 2 zabki czosnku
  • 40dag ryzu arborio
  • 150ml bialego wytrawnego wina
  • 10dag masla
  • 10dag parmezanu
  • peczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami
Zagotowac 1,5l wody,wrzucic kostki rosolowe,gotowac chwile.Podsmazyc grzyby na 1/3 oliwy,przelozyc podsmazone grzyby do miski,dodac pietruszke,wymieszac.Utrzymac cieple.Posiekac drobno szalotki i czosnek.Wlac do garnka reszte oliwy i odrazu dodac szalotki i czosnek.Podsmazac minute.Dodac ryz i smazyc kilka minut.Wlac wino do ryzu i pozwolic mu wyparowac.Kiedy wyparuje,wlac chochle rosolu.Kiedy ryz wchlonie rosol,dolac kolejna chochle.Powtarzac do momentu,az ryz bedzie al dente.Trwa to ok.20min.Dodac grzyby i wymieszac.W ostatniej chwili dodac do ryzu pokkrojone zimne maslo i parmezan.Podawac od razu.