ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Risotto z lasu na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z ryżem i grzybami leśnymi na swojskiej kiełbasie z dzika i domowym winie.

Risotto z lasu na winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z lasu na winie

 

  • 1 kiełbasa swojska z dzika
  • 30 dag grzybów po oczyszczeniu
  • 1 szkl ryżu
  • 200 ml wina swojskiego czerwonego
  • 2 galązki rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • sól, pieprz, chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 40 ml octu do gotowania grzybów

Sposób przygotowania:

Risotto z lasu na winie
Grzyby oczyszczam i gotuję w wodzie z odrobiną octu (naczynie 3l), odsączam. Kiełbase kroje i podsmażam na oleju. Po kilku minutach dodaje grzyby. Mieszam na patelni jakies 5 minut i dodaje ryz. Mieszam go aby oblepił sie olejem, po czym dodaje połowę [100 ml] wina. Czekam az wsiaknie w ryz i dodaje pół szklanki wody, posiekany rozmaryn i tymianek. Mieszam i przykrywam, czekam, aż woda wsiąknie po czym dodaje resztę wina i ewentualnie troche wody. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i chilli.
Risotto z lasu na winie
Najpierw pokroiłam i podsmażyłam kiełbasę
Risotto z lasu na winie
Dołożyłam przygotowane wcześniej grzybki
Risotto z lasu na winie
Dodalam ryż potem wino i wodę całość dusiłam
Risotto z lasu na winie
Na koniec doprawiłam świeżymi ziołami i podałam