zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Risotto z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kremowe, aromatyczne, ze świeżo zebranymi grzybami i natką pietruszki :)

Risotto z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z leśnymi grzybami

 

  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 śrdnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g grzybów leśnych
  • ok.800 ml bulionu
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • skórka z cytryny (ok.1 łyżeczki)
  • sok z cytyny 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatoowej
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z leśnymi grzybami
Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, potem sprawnie wszystko idzie: siekamy natkę, kroimy oczyszczone i opłukane grzyby, ząbki czosnku. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i chwilkę smażymy. Dodajemy posiekany czosnek, sypki ryż i smażymy aż ryż się zeszkli, zalewamy szklanką bulionu i mieszamy powoli, czekamy aż ryż wchłonie płyn. Bulionu dolewamy sukcesywnie do otrzymania pożądanej konsystencji dania małymi porcjami (powinno być kleiste ale lekko lejące, a ryż ma być al dente). Dodajemy w międzyczasie przyprawy i skórkę. Na koniec natkę, masło i sok z cytryny. Pod sam koniec dodajemy starty ser, mieszamy i od razu podajemy.
Risotto z leśnymi grzybami
Kroimy oczyszczone i umyte grzyby na małe cząstki
Risotto z leśnymi grzybami
Siekamy cebulę i czosnek i natkę pietruszki
Risotto z leśnymi grzybami
Szklimy cebulę z czosnkiem i dodaje grzyby i ryż
Risotto z leśnymi grzybami
Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia