Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Risotto z łososiem w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne risotto z wędzonym łososiem

Risotto z łososiem w śmietanie

Składniki:

Risotto z łososiem w śmietanie

 

  • 150 g wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany 30%
  • 400 g ryżu do risotto
  • 1 mała cebula
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z łososiem w śmietanie

Łososia kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Do łososia dodajemy śmietanę, chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na osobnej patelni smażymy cebulę również pokrojoną w kostkę, dodajemy ryż. Po około 3 minutach zalewamy ryż winem i czekamy aż odparuje. Dodajemy szklankę bulionu i dopiero po wchłonięciu dolewamy jego resztę.  Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej przygotowanego łososia ze śmietaną, odstawiamy z ognia, zostawiamy jeszcze pod przykryciem na około 2 minuty i gotowe!


 

Tagi:

ryż risotto