szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Risotto z medalionami wieprzowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne risotto z medalionami wieprzowymi i szałwią

Risotto z medalionami wieprzowymi

Składniki:

Risotto z medalionami wieprzowymi

 

  • 2 szklanki ryżu na risotto
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • Szczypta kurkumy
  • 1 cebula
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 medaliony wieprzowe
  • 4 plasterki boczku surowego
  • 8 listków szałwii
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z medalionami wieprzowymi
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę, po czym wsypać ryż i smażyć mieszając 2 minuty. Po tym czasie wlać pół szklanki wina i gotować aż płyn odparuje. Powoli wlać 2 szklanki gorącego bulionu i 1,5 szklanki wody wymieszanej z kurkumą. Gdy płyn wchłonie się w ryż, doprawić parmezanem, solą i pieprzem. Medaliony umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć pieprzem, obłożyć plasterkami boczku i listkami szałwi. Każdy medalion spiąć wykałaczką. Mięso obsmażyć na reszcie oliwy i masła, wlać pozostałe wino i bulion. Dusić razem około 10 minut. Podawać razem z risottem.

Tagi:

ryż risotto