Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Risotto z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jadłam to danie, zawsze mi smakowało.

Risotto z mięsem i warzywami

Składniki:

Risotto z mięsem i warzywami

 

  • 90 dag łopatka
  • 40 dag marchew
  • 15 dag pietruszka
  • 10 dag seler
  • 15 dag cebula
  • 50 dag ryż
  • 15 dag mleko
  • 10 dag margaryna
  • pieprz, sól
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Risotto z mięsem i warzywami
Mięso umyć, zalać małą ilością wody, posolić i ugotować, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, wywar przecedzić.
Warzywa umyć obrać, opłukać, pokroić w paski, dodać do wywaru i udusić.
Ryż zmierzyć i opłukać, zagotować mleko z wodą tak aby objętość płynu była 2 razy większa aniżeli objętość ryżu, dodać sól. Do gotującej się wody z mlekiem wrzucić ryż, zamieszać, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.
Do mięsa dodać ryż, warzywa, margarynę, umytą i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę, pieprz, sól i wymieszać.