SUPERPRZEPIS

Risotto z mrożonymi podgrzybkami

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Risotto z mrożonymi podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Takie risotto chodziło za mną już jakiś czas, aż w końcu dzisiaj je przygotowałam. Cudownie było przypomnieć sobie smak leśnych grzybów :)

Składniki:

Risotto z mrożonymi podgrzybkami

 

  • 40 dag mrożonych podgrzybków – u mnie krojone, zamrożone na surowo
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 3/4 szklanki białego wina
  • około 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 4 dag drobno startego parmezanu
  • natka pietruszki do posypania
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia. Grzyby (nie rozmrożone wcześniej) umieściłam w rondlu i rozmroziłam na małym ogniu, a następnie powoli, często mieszając, dusiłam kilka minut. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Na koniec dosypałam parmezan, dokładnie wymieszałam i posoliłam do smaku. Podałam natychmiast, posypane posiekaną natki pietruszki.
Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Grzyby rozmroziłam na małym ogniu i poddusiłam.
Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Do zeszklonej cebuli dodałam wypłukany i osączony ryż.
Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Dolałam wino i szklankę bulionu dołożyłam grzyby.
Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Na koniec wsypałam drobno starty parmezan.