Sposób przygotowania:
Risotto z mrożonymi podgrzybkami
Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia. Grzyby (nie rozmrożone wcześniej) umieściłam w rondlu i rozmroziłam na małym ogniu, a następnie powoli, często mieszając, dusiłam kilka minut. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Na koniec dosypałam parmezan, dokładnie wymieszałam i posoliłam do smaku. Podałam natychmiast, posypane posiekaną natki pietruszki.
zbysiowa
Elficzna
darmiona
edytaha
Kasiu, bierz drożdżówki i przylatuj, zrobię powtórkę, bo mam jeszcze dwie paczuszki grzybów :)
Cukiereczek13
edytaha
Ale się uśliniłam na te Twoje pierożki, mniam mniam :)