MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Risotto - idealne zarówno na obiad, jak i kolacje. W całej kuchni unosi się zapach morza i wakacji.. :)

Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką

Składniki:

Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką

 

  • 100g ryżu arborio
  • 250g owoców morza - kalmary, mule, krewetki, ośmiorniczki
  • 1 duża cebula
  • kawałek marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • natka pietruszki
  • szczypta szafranu
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką
Cebulę i czosnek (2 ząbki) drobno siekamy. Podsmażamy w rondlu na odrobinie oliwy. Następnie wsypujemy ryż, i podsmażamy go aż będzie szklisty. Wlewamy 100ml wina, i czekamy aż odparuje. Dodajemy bulion, startą marchewkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i podgrzewamy przez ok 10-15 minut.

Mieszamy od czasu do czasu, i dolewamy bulionu, za każdym razem gdy ten się wchłonie. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, zalewamy resztą wina. I chwilę podgrzewamy.

Do ugotowanego al dente ryżu, dodajemy owoce morza, szafran, doprawiamy solą, pieprzem, i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy parmezan i mieszamy.

Przed podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Tagi:

risotto dania