Sposób przygotowania:
Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką
Cebulę i czosnek (2 ząbki) drobno siekamy. Podsmażamy w rondlu na odrobinie oliwy. Następnie wsypujemy ryż, i podsmażamy go aż będzie szklisty. Wlewamy 100ml wina, i czekamy aż odparuje. Dodajemy bulion, startą marchewkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i podgrzewamy przez ok 10-15 minut.
Mieszamy od czasu do czasu, i dolewamy bulionu, za każdym razem gdy ten się wchłonie. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, zalewamy resztą wina. I chwilę podgrzewamy.
Do ugotowanego al dente ryżu, dodajemy owoce morza, szafran, doprawiamy solą, pieprzem, i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy parmezan i mieszamy.
Przed podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Mieszamy od czasu do czasu, i dolewamy bulionu, za każdym razem gdy ten się wchłonie. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, zalewamy resztą wina. I chwilę podgrzewamy.
Do ugotowanego al dente ryżu, dodajemy owoce morza, szafran, doprawiamy solą, pieprzem, i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy parmezan i mieszamy.
Przed podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki.