dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Risotto z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa nie tylko dla jaroszy, lecz dla całej rodziny.

Risotto z papryką

Składniki:

Risotto z papryką

 

  • 35 dag ryżu na risotto
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeża zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z papryką
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć około 7 minut, aż będzie miękka. Ryż opłukać, wsypać do garnka, smażyć 2 minuty. Wlać wino i gotować chwilę, aż odparuje. Dodawać bulion, najpierw wlać pół szklanki. Odczekać aż cały bulion zostanie wchłonięty, wlać następną porcję. Gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, wsypać posiekaną zieleninę, przykryć i odstawić na 1 minutę. Podawać na gorąco, ozdobić listkami bazylii.