piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Risotto z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny ryż z podgrzybkami na wigilijny stół

Risotto z podgrzybkami

Składniki:

Risotto z podgrzybkami

 

  • 3 szklanki ryżu
  • 4 średnie podgrzybki
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 kulki rzodkiewki czerwonej
  • natka pietruszki
  • sos pomidorowy lub grzybowy ( ketchup)

Sposób przygotowania:

Risotto z podgrzybkami
Do garnka wlać wodę , osolić i wrzucić ryż po zagotowaniu wody gotować około 8 minut na średnim ogniu. Następnie podgrzybki oczyścić dokładnie , umyć pokroić na połówki i wrzucić do wody , osolić i popieprzyć.następnie gotować na średnim ogniu około 45 minut . Ugotowany ryż wyłożyć do głębokiej miski wrzucić do niego ugotowane podgrzybki i dobrze całość wymieszać można oprawić do smaku pieprzem solą itp. Następnie obrać pół cebuli.Cebulę i rzodkiewkę pokroić w małą kostkę i wrzucić do ryżu i podgrzybków wszystko jeszcze raz wymieszać . Na koniec można polać np sosem pomidorowym lub grzybowym.i udekorować natką pietruszki.