darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Risotto z szafranem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto alla Milanese w moim wydaniu. Mocno kremowa konsystencja i cudowny zapach. Risotto traktujmy jako danie samodzielne bądź dodatek do np. pieczonych mięs.

Risotto z szafranem i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z szafranem i parmezanem

 

  • 3 małe, młode cebule (lub jedna duża)
  • 250 g ryżu arborio
  • 3/4 szklanki białego wina
  • ok. litr delikatnego bulionu - np. drobiowego
  • 3 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki masła
  • parmezan

 

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z szafranem i parmezanem
Bulion zagrzać i dodać nitki szafranu, wymieszać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać drobno pokrojone cebulki, zeszklić. Po tym czasie na patelnię wysypać ryż, chwilę przesmażyć, dodać wino. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulionu i mieszać. Czynność tę powtarzamy do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i posypać startym parmezanem. Wymieszać i podawać od razu.
Risotto z szafranem i parmezanem
Etap 1 Cebulę zeszklić na roztopionym maśle
Risotto z szafranem i parmezanem
Etap 2 Do gorącego bulionu dodać nitki szafranu
Risotto z szafranem i parmezanem
Etap 3 Do cebuli dodać ryż i chwilę podsmażyć
Risotto z szafranem i parmezanem
Etap 4 Pod koniec posypać ryż startym parmezanem