wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetne lekkie danie !!! Polecam danie z szynką parmeńską.

Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami

Składniki:

Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami

 

  • 3 woreczki ryżu białego
  • 500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 150 ml wina wytrawnego białego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 150g szynki
  • 200g mrożonego groszku zielonego
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami
Cebulę pokroić w kosteczke, podsmażymć na patelni na margarynie, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć ok 3 minut, natępnie dodać ryż, smażyć 3 minutki.
Całość zalać na przemian bulionem i winem, dusić do całkowitego wchłonięcia płynu.



W tym czasie obrać pomidory (wydrążyć miąższ), pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski.



Do gotowego ryżu dodać pomidory, pastę z suszonych pomidorów, przyprawy, szynkę i gorszek, dokładnie zamieszać, podawać od razu po przyrządzeniu.