BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mięsno - grzybowe krokiety

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne krokiety z mięsa mielonego i grzybów.Krokiety bardzo lubiane i szybko znikające ze stołu.

Mięsno - grzybowe krokiety

Składniki:

Mięsno - grzybowe krokiety

 

  • mięso mielone około 600 g,
  • podgrzybek 300 g,
  • cebula 1 - 2 szt,
  • jajko 1 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz mielony do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ciasto na naleśniki;
  • mąka 1,5 szkl,
  • jajka 2 szt,
  • woda mineralna 3/4 szkl. niegazowanej,
  • mleko 1 szkl,
  • sól szczypta,

 

  • Dodatkowo;
  • jajka 2 szt,do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Mięsno - grzybowe krokiety
Ciasto;

Mąkę ,jajka ze szczyptą soli, wódę mineralna niegazowaną oraz mleko zmiksować na gładką jednolitą masę.

Z gotowej masy usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz;

Oczyszczone, opłukane i osuszone podgrzybki podsmaż na gorącym oleju razem z drobno pokrojoną cebulą co jakiś czas mieszając.

Podsmażyć mięso mielone i połączyć z grzybami.

Doprawić do smaku pieprzem, solą a także przyprawą do mięsa mielonego.

Naleśniki rozłożyć, na każdym naleśniku ułożyć farsz.

Zwinąć a następnie panierować w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Tagi:

krokiety