Sposób przygotowania:
Risotto z warzywami i szynka
Ryz płuczemy w wodzie . Na patelni na oliwie podsmażamy ząbek czosnku ,gdy zacznie brązowieć wyrzucamy go .Na patelnie wsypujemy ryz i smażymy go ok 5 min . Papryki czerwona i żółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne kroimy w kostkę ,pieczarki myjemy lub obieramy z skórki i kroimy w plasterki.Pora myjemy kroimy w cieniutkie plasterki .Warzywa dodajemy do ryżu .Mieszamy smażymy ok 3 min z ryżem . Wlewamy bulion ok 2 szklanki i nakrywamy pokrywką .Dusimy na malutkim ogniu aż ryż wchłonie bulion . Pod koniec dodajemy pokrojona szynkę w długie paseczki i posiekaną natkę pietruszki .Mieszamy .Doprawiamy solą ,pieprzem i łyżką masła .Podajemy na ciepło