szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Risotto z winem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

risotto z czerwonym winem i parmezanem

Risotto z winem i parmezanem

Składniki:

Risotto z winem i parmezanem

 

  • 300 gram ryżu na risotto
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z winem i parmezanem
Cebulę obrac i drobno posiekać. Masło rozpuścić i podsmażyć na niej cebulę, następnie dodać ryż, chwilę smażyć po czym wlewać partjami wino i bulion.Całość powinna lekko przykrywać ryż.Gotujemy aż płyn się wchłonie prawie w całości.Uważać żeby ryżu nie rozgotować.Dodać trochę masła.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Przełożyć a talerze i posypać parmezanem.

Tagi:

ryż risotto