Sposób przygotowania:
Risotto za szparagami i warzywami
Zaczynamy od przygotowania bulionu, jesli macie rosolek to najlepsza rzecz, jesli nie, mozna uzyc kostki rosolowe. Przygotowac co najmniej 1 litr bulionu.Szparagi= odlamac koncowki, odkroic czubki i obrac lodyzki szparag ze skorki. Pokroic drobniutko cebulke i czosnek. Wrzucic na rozgrzana patelnie z oliwa z oliwek. Pokroic drobno szparagi, marchewke i papryke. Jak cebulka sie zeszkli wrzucic ryz i gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, przez okolo 5 min, nastepnie wlac wino i gotowac przez nastepne 5 min. Wrzucic reszte warzyw, oprocz czubkow szparag. Podlewac co chwile bulionem zeby ryz sie nie przyklejal ( nie wlewac calego bulionu na raz, wlewac po troche,jak ryz wyschnie, mieszajac). Jak ryz zaczyna mieknac, wrzucic czubki szparag. Na koncu dodac maslo i ser parmesan, zeby risotto bylo kremowe. Udekorowac paskami papryki. Smacznego!
kamila1957