Sposób przygotowania:
Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią
Spód: Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać. Truskawki sprawić i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Góra: Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać. Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa: Śmietanę ubić na pół sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Partiami dodawać jogurt mieszając mikserem. Do szklanki wsypać żelatynę i dodać około 1/4 wrzątku,mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Stale mieszając masę mikserem partiami dodawać żelatynę. Owoce umyć, osuszyć i sprawić. Pokroić na ćwiartki i dodać do masy. Wymieszać. Wykonanie: Na paterę położyć spód i nasączyć mieszanką wody i aromatu arakowego. Nałożyć cały krem i rozsmarować. Przykryć góra i lekko docisnąć. Ciasto również nasączyć. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Udekorować ubitą śmietaną. Boki obłożyć płatkami czekolady. Wierzch udekorować kwiatami lub owocami. Smacznego!
misia5
monikaT83
zbysiowa
monikaT83
Teraz muszę się jeszcze lepiej wyszkolić w tortach bo za rok 10 rocznica i chciałam zrobić piętrowy:)
jaNina
monikaT83
2milutka
monikaT83
marietta