czekoladka

czekoladka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rodzynkowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najpierw wykonujemy biszkopt, potem krem a na końcu polewę.

Rodzynkowiec

Składniki:

Rodzynkowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 lyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • KREM:
  • 0,6l mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1k. masła
  • POLEWA:
  • 40dkg rodzynek
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 0,5k masła

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec
Ugotować budyń i ostudzić. Utrzeć z 1 kostką masła. 40 dkg rodzynek zalać alkoholem, a następnie po odsączeniu zmieszać z rozpuszczoną czekoladą i masłem, odstawić do wystygnięcia. Biszkopt po upieczeniu podzielić na pół, spód nasączyć alkoholem od rodzynek, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na dżem połowę masy budyniowej, przykryć drugim plackiem - biszkoptem, posmarować drugą część kremem, na wierzch czkolada z rodzynkami jak lekko zacznie gęstnieć. Smacznego!