Sposób przygotowania:
Rogale z przepisu Siostry Anastazji
Przesianą mąkę wsypałam do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodałam 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszałam na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopiłam na patelni. Do mąki wlałam wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrobiłam ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. białko i 200 gram cukru pudru starczy nam na lukier . piekłam do zarumienienia w 170 stopniach .