SUPERPRZEPIS

Rogale z przepisu Siostry Anastazji

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Rogale z przepisu Siostry Anastazji Więcej zdjęć (5)

Pyszności polecam dawno takich nie jadłam

Składniki:

Rogale z przepisu Siostry Anastazji

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale z przepisu Siostry Anastazji
Przesianą mąkę wsypałam do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodałam 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszałam na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopiłam na patelni. Do mąki wlałam wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrobiłam ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. białko i 200 gram cukru pudru starczy nam na lukier . piekłam do zarumienienia w 170 stopniach .
Rogale z przepisu Siostry Anastazji
Do miski wsypujemy make dodajemy mleko jaja drozdze tłuszcz cukier
Rogale z przepisu Siostry Anastazji
wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem
Rogale z przepisu Siostry Anastazji
wałkujemy i robimy trójąkty kładziemy po łyzeczce powideł sliwkowych
Rogale z przepisu Siostry Anastazji
zwijamy rogaliki i kładziemy na blache piechemy do zarumienienia w 17 stopniach

Tagi:

rogale