Sposób przygotowania:
Rogale , rogale, rogale :)))))))
Przygotujmy więc ciasto! Do przesianej mąki dodajemy płynny tłuszcz , drożdże , cukier, mleko oraz jajko. Zgniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na dwa placki. Na jednym z nich rozsmarowujemy resztę masła, nakrywamy drugim, rozwałkowujemy i składamy potrójnie - tę czynność powtarzamy trzy, cztery razy po czym odstawiamy ciasto do schłodzenia na jakieś 30 minut. Teraz przygotujemy nadzienie :)) ...orzechy, gruszki nalezy posiekać, mak sparzyc i odcedzic i zmielic w maszynce z gęstym sitkiem po czym wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodajemy też ubite na sztywno białka.Wyjęte z lodówki ciasto kroimy na 3 - 4 części, rozwałkowujemy na cienkie prostokątne placki z których wykrawamy równoramienne trójkąty. Na te trójkąty kładziemy porcje nadzienia, zwijamy i zaginamy rogi ciasta. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C . Na koniec lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Życzę udanego wypieku :)))
kinga
msewka
Natala1210
hoffija44
Sarenka
iwi69
hoffija44
.........waha :D :D :D
.....wiem , ale to jest raz w roku (trzeba się tego trzymać :D )
yola
hoffija44
Tak Yola powinno być"Rogale marcinowskie" albo "Rogale świętomarcińskie" ale te nazwy są zastrzeżone :(........najważniejsze ,że rogale są smaczne :)
margot