hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Rogale , rogale, rogale :)))))))

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Napisałam "Rogale,rogale,rogale..." a powinno być "Rogale marcinowskie" ale ja nie mam certyfikatu unijnego :D:D:D

Rogale , rogale, rogale :)))))))

Składniki:

Rogale , rogale, rogale :)))))))

 

  • Ciasto: (wychodzi 36 sztuk)
  • pół kg mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 200ml letniego mleka
  • 2dag drożdży
  • 1.5 kostki masła , można margaryną zastąpić (połowę stopić i przestudzić)
  • 1 jajo

 

  • Nadzienie :
  • 40 dag białego lub niebieskiego maku
  • 30 dag cukru
  • 5 dag okruchów suchych ciastek lub herbatników
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 10 dag kandyzowanej gruszki lub ananasa
  • 6 dag masła
  • 2 białka

 

  • Lukier:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • do dekoracji : 2 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Rogale , rogale, rogale :)))))))
Przygotujmy więc ciasto! Do przesianej mąki dodajemy płynny tłuszcz , drożdże , cukier, mleko oraz jajko. Zgniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na dwa placki. Na jednym z nich rozsmarowujemy resztę masła, nakrywamy drugim, rozwałkowujemy i składamy potrójnie - tę czynność powtarzamy trzy, cztery razy po czym odstawiamy ciasto do schłodzenia na jakieś 30 minut. Teraz przygotujemy nadzienie :)) ...orzechy, gruszki nalezy posiekać, mak sparzyc i odcedzic i zmielic w maszynce z gęstym sitkiem po czym wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodajemy też ubite na sztywno białka.Wyjęte z lodówki ciasto kroimy na 3 - 4 części, rozwałkowujemy na cienkie prostokątne placki z których wykrawamy równoramienne trójkąty. Na te trójkąty kładziemy porcje nadzienia, zwijamy i zaginamy rogi ciasta. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C . Na koniec lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Życzę udanego wypieku :)))