Sposób przygotowania:
Rogaliki maślane
Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.