Sposób przygotowania:
Rogale świętomarcińskie
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników oprócz mrożonego masła. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt. Na 2/3 ciasta zetrzeć zamrożone ciasto i złożyć na 2 części zaczynając od boku bez masła. Rozwałkować ponownie na prostokąt i złożyć ponownie. Wstawić do lodówki na 30 minut. Postąpić tak jeszcze 3 razy.Masa: Mak przepłukać. Zalać wodą i gotować 30 minut. Ostudzić i zmielić w maszynce. Biszkopty zmiksować w malakserze. Dodać wraz z resztą składników, oprócz jajek, do masy i wymieszać. Wbijać jajka, jedno po uprzednim wmieszaniu poprzedniego.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt, który podzielić na 8 trójkatów. Na każdy nałożyć spora porcję masy i zwinąć rogale. Odstawić na 30 minut. Piec 18 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe rogale polukrować i posypać siekanymi orzechami.