lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Rogale z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomite rogaliki z białym makiem

Rogale z białym makiem

Składniki:

Rogale z białym makiem

 

  • masa:
  • 35 dag cukru
  • 30 dag białego maku
  • 30 dag masła
  • 250 ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Rogale z białym makiem
Drożdże rozetrzyj z niewielką ilością mleka. Masło stop dodaj do niego utarte żółtka z cukrem,przesianą mąkę oraz mleko i roztarte drożdże. Wyrób ciasto, odstaw go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie sparz i zmiel dwa razy biały mak. Do maku dodaj cukier i masło. Cukier zagotuj ze śmietaną i gotuj na małym ogniu aż śmietana zgęstnieje. Gęstą śmietane wlej do masy makowej i wymieszaj. Na rozwałkowane ciasto pokrojone w trójkąty nakładaj porcję masy makowej i formuj rogaliki dokładnie zlepiając brzegi. Piecz 25-30 minut na złoty kolor.

Tagi:

mak ciasto rogale