jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Rogaliczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche, pulchne ciastka wypiekane z drożdży ze słodkim nadzieniem:)

Rogaliczki

Składniki:

Rogaliczki

 

  • ½ kg mąki pszennej
  • ¾ kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1½ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • dowolne nadzienie (dżem, jabłka, czekolada)
  • białko do smarowania
  • żółtko do smarowania
  • cukier kryształ na posypkę

Sposób przygotowania:

Rogaliczki
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Tłuszcz rozgrzać z mlekiem, dodać mąkę, rozpuszczone drożdże i jaja. Wyrobić łyżką, a później ręką. Ciasto wyrobić, uformować kulę, a następnie podzielić ją na kilka równych części. Każdą część kolejno rozwałkowywać i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt na czubku wysmarować białkiem, aby lepiej się kleił, a następnie nadziewać (kawałki jabłek, dowolny, ale gęsty dżem, kostki czekolady).i zawinąć w rogaliki. Następnie każdy rogalik z wierzchu wysmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C.