ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Rogaliczki kapuśniaczki Gina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

jedynym problemem dla mnie było czasochłonne robienie ciasta francuskiego lecz dziś już nie ma z tym problemu za 0,70 centów kupuję gotowe

Rogaliczki kapuśniaczki  Gina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliczki kapuśniaczki Gina

 

  • 300 g kapusta kiszona
  • 2 rolki ciasta francuskie gotowe
  • 100 g mięso mielone
  • 15 - 25 g grzyby suszone
  • 2 małe cebule
  • 2 - 3 łyżki smalcu (najlepiej swojskiego ze skraweczkami)
  • łyżeczka kminku
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • majeranek
  • oregano
  • czosnek granulowany
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Rogaliczki kapuśniaczki Gina
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym smalcem ze skraweczkami lecz może być bez skwarek ale to dodaje lepszego posmaku i aromatu. Chwilę smażymy po czym dodajemy mięso mielone nadal smażąc. Kapustę kroimy na drobniutko i dodajemy do duszonego mięsa. Grzyby przez noc moczone w małej miseczce płuczemy i kroimy na drobno i jak widzimy że kapusta się troszkę podsmażyła z resztą wrzucamy do całości grzyby. Dodajemy kostkę rosołową wołową nie drobiową ponieważ ma intensywniejszy smak posypujemy majerankiem, kminkiem, czosnkiem granulowanym i oregano. Dolewamy ze 2 szklanki wody i wszystko dusimy około 15 minut pod przykryciem następnie odkrywamy i odparowujemy resztę wody na większym ogniu. Jak jest już farsz pozbawiony większości wody, chłodzimy i blindujemy dokładnie na gładką pastę. Nie jestem zwolennikiem gotowych produktów lecz robienie ciasta francuskiego dobrze zrobionego zajmuje dużo czasu i energii i jak ktoś kiedyś już robił od podstaw ciasto francuskie to wie o czym mówię odchodzi ochota na cokolwiek z ciasta francuskiego dobrze że teraz jest powszechnie dostępne za przyzwoita cenę ...;) polecam. Ciasto rozkładamy na płaskim i przecinamy na kawałki a następnie nakładamy farsz łyżeczką na kwadraciki i zwijamy po przekątnej układamy. Życzę smacznego ;)
Rogaliczki kapuśniaczki  Gina
o to całość produktów namoczone grzyby, kapusta kiszona itd
Rogaliczki kapuśniaczki  Gina
wszystko ładnie posiekane smażymy dusimy z przyprawami
Rogaliczki kapuśniaczki  Gina
rozkładamy ciasto francuskie przecinamy na mniejsze kwadraty i układamy na nich farsz
Rogaliczki kapuśniaczki  Gina
wykładamy na blachę do pieczenia smarujemy żółtkiem pieczemy i gotowe ;)