gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Rogaliczki różane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste w wykonaniu rogaliki drożdżowe z domową marmoladą z róży.

Rogaliczki różane

Składniki:

Rogaliczki różane

 

  • Ciasto:
  • 2,5-3 szklanki mąki,
  • 1 kostka drożdży,
  • 1/2 litra mleka,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • marmolada różana

Sposób przygotowania:

Rogaliczki różane
Przesiać mąkę, zrobić dołek wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże i posypać po nich cukier. Odstawić w ciepłe miejsce. Jak ciasto wyrośnie rozbełtać jajko z żółtkiem i dolać do ciasta, dosypać szczyptę soli. Ciasto wyrabiać dolewając powoli olej, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem, kłaść uformowane rogaliki w odstępach na blasze. Piec w 180st C przez ok. 15 min aż ładnie się zarumienią. Podawać po ostygnięciu przyprószone cukrem pudrem lub z polewą lukrową.