olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Rogaliki 2.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rogaliki półkruche bez jajek

Rogaliki 2.

Składniki:

Rogaliki 2.

 

  • 50 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 dag śmietany
  • 20dag marmolady
  • jajko do smarowania ciasta
  • 2 dag tluszczu do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Rogaliki 2.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,posiekać z tłuszczem dodać połowę cukru ,śmietanę i wyrobić .Pozostawić do schłodzenia . Ciasto podzielić na części i rozwałkować w kształcie koła o średnicy 15 cm.następnie pokroić promieniście radełkiem na 6 części .Na podstawę każdego trójkąta nałożyć marmoladę .Lekko zwinąć do wierzchołka .Posmarować rozmąconym jajkiem ,posypać grubo cukrem i ułożyć na blaszkę ,zachować odstępy .Piec na złoty kolor w temp.180.stopni .ok 15 minut.