alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Rogaliki budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty. Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. :)

Rogaliki budyniowe

Składniki:

Rogaliki budyniowe

 

  • 220 g mąki pszennej typ 500
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego domowej roboty
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • Do obtoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki budyniowe
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.