olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rogaliki idealne na śniadanie, nie ma to jak świeże wypieki z ciepłym mlekiem :)

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

Rogaliki drożdżowe

 

  • 40 dag mąki,
  • 10 dag mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-1 1/4 szkl. letniej wody
  • 3-4 łyżki oleju lub stopionego smalcu
  • Do posmarowania:
  • woda
  • , mleko skondensowane lub białko
  • do posypania: mak,
  • kminek
  • , czarnuszka (jak ktoś nie ma to nie musi być)
  • posiekane orzechy lub migdały albo starty żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe
Przygotować ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu formować z niego bułeczki lub rozwałkować, pokrajać na trójkąty albo kwadraty i zwijać rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blasze, po wyrośnięciu posmarować wodą, mlekiem skondensowanym lub roztrzepanym białkiem i posypać jedną z podanych posypek (byle nie cukrową!). Piec w temp. 180-200 stopni Celsjusza na środkowej półce piekarnika.