IwaG2

IwaG2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pycha

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

Rogaliki drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna miękka
  • pół szklanki śmiwtany
  • 8dkg drożdży
  • trochę marmolady twardej, czekolady , jabłek
  • jajko do posmarowania rogalików
  • cukier krzyształ do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe
wsypuję mąkę do miski drożdże rozcieram z mąką i cukrem odrobiną i dodajędo mąki następnie margarynę posiekaną nożem śmietanę i zagniatam ciasto. dobrze wyrobione ciasto wrzucam do głębokiego naczynia z zimną wodą ciasto opada na dno potem wypływa po około 20 min, wówczas go wałkiję ja tne prostokąty długie na 6 cm i wtedy ciasto ciapie na trójkąty i na każdym szerszym końcu nakłam na jednych marmoladę na drufich czekoladę kawałki na innych jabłka i zawijam ścisło formułując rogaliki układam na blache wysmarowaną tłuszzem i rogaliki smaruje pędzelkiem jajkem i posypuję cukrem pieke do zarumienienia