Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe
do dużej miski wsypac make,
mleko podgrzać,do małego rondelka wlać połowę mleka dodać drożdże,2 łyżki cukru,i mąke,wymieszac(powstały rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany)odstawic do wyrosniecia.
rostopic margaryne i lekko ostudzic.
jajka ubić z pozostałym cukrem na gladką masę.
gdy drożdże wyrosna połączyć je z mąką,masą jajeczna dobrze wymieszać(gdy ciasto jest bardzo gęste dodać jeszcze mleka)wlac margaryne i porządnie wyrobic ciasto(przynajmniej 20 min.)odstawic w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
Gdy ciasto podwoi swoja obietosc podzielic je na dwie czesci,
rozwalkowac na stolnicy na placek ok 5 mm,pociac na plastry ok 10cm,nastepnie na trójkąty,
na każdy trójkąt nakladac marmolade i zwijac rogale(od szerszej strony)
Układać na blaszce, posmarowac rozstrzepanym jajkiem.
Piec w 180*C ok 30 min.
mleko podgrzać,do małego rondelka wlać połowę mleka dodać drożdże,2 łyżki cukru,i mąke,wymieszac(powstały rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany)odstawic do wyrosniecia.
rostopic margaryne i lekko ostudzic.
jajka ubić z pozostałym cukrem na gladką masę.
gdy drożdże wyrosna połączyć je z mąką,masą jajeczna dobrze wymieszać(gdy ciasto jest bardzo gęste dodać jeszcze mleka)wlac margaryne i porządnie wyrobic ciasto(przynajmniej 20 min.)odstawic w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
Gdy ciasto podwoi swoja obietosc podzielic je na dwie czesci,
rozwalkowac na stolnicy na placek ok 5 mm,pociac na plastry ok 10cm,nastepnie na trójkąty,
na każdy trójkąt nakladac marmolade i zwijac rogale(od szerszej strony)
Układać na blaszce, posmarowac rozstrzepanym jajkiem.
Piec w 180*C ok 30 min.