EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne rogaliki drożdżowe z pysznym domowym dżemem jagodowo-morelowym. Rogaliki dodatkowo z pyszną posypką.

Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy w garnku.Drożdże rozkruszamy i dodajemy razem z cukrem pudrem do mleka.Delikatnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko i żółtka. Dobrze zagniatamy. Wlewamy margarynę, dogniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na kilka części. Każdą wałkujemy, kroimy na trójkąty. Trójkąciki smarujemy dżemy. Zwijamy rogaliki, które obtaczamy w białku i cukrze. Układamy na blasze. Gdy już wszystkie będą gotowe wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe
Tak wyglądają rogaliki przed pieczeniem
Rogaliki drożdżowe jagodowo-morelowe
A to etap pieczenia rogalików drożdżowych